Brut Nature Reserva
Brut Nature Reserva är en knastertorr, frisk och härlig cava med fyra års lagring på jästfällningen. Den är gjord på 70 % xarel-lo och mindre delar av macabeo och parellada, från vingården Can Fontanals, som omger själva vineriet. Odlingen är ekologisk, och det är stockar planterade 1978 till 1988, så i snitt knappt 40 år gamla, och jordmånen består av siltjord med inslag av kalk.
Certifierad Cava de Guarda Superior från Valls d'Anoia Foix.
2020 var en av de svåraste och regnigaste årgångarna i mannaminne i Penedès. Försommaren var varm och regnig, vilket är optimala förutsättningar för mildiou, bladmögel. Det var ett år som krävde enormt mycket arbete i vingårdarna, särskilt för de producenter som jobbar ekologiskt. I slutändan blev resultatet en skörd av god kvalitet, men också en av de minsta skördarna på flera årtionden.
Musten fick jäsa på ståltank vid låg temperatur, 14 till 16 °C. Vinet klarnades genom sedimentering, dvs utan tillsats av klarningsmedel, och genomgick därefter kylstabilisering.
Tirage, buteljeringen tillsammans med jästen för den andra kolsyregivande jäsningen, gjordes i januari 2021. Aktuell batch som vi har i lager nu degorgerades i april 2025, efter drygt fyra år på jästfällningen, och degorgeringen görs för hand.
Denna cava är ekologisk och vegansk.
Produktinformation
Utseende: Ljust gult med bra mousse.
Doft: Fruktig och autolytisk doft med toner av brioche, citrus, gröna äpplen, agave och tavelkrita.
Smak: Smaken är stram, frisk, fräsch och fruktig, något mineralisk, med bra syra och toner av citrus, gröna äpplen och krita.
Guía Peñín - 90 p - "Colour, bright straw. Aroma, medium intensity, dried herbs, fine lees, floral, ripe fruit. Flavour, fresh, fruity, flavourful, toasty."
In Vino - "Doft av apelsin, citrus, halm, persika och hallon. Smak med ganska lätt mousse, balanserade fruktsyror och ett torrt slut."