Petillant blanc
Det här är ett vin i en stil som kallas för vino de aguja, mycket populärt som ett sommarvin i Spanien. Stilen innebär att vinet är bara precis lite lätt bubblande, bara så att det kittlar lite på tungan, alkoholhalten är lite lägre och oftast är vinet torrt och friskt.
Det är gjort på huvudsakligen muscat de Frontignan med lite macabeo och xarel-lo. Muscat-druvorna kommer från vingården La Guardia, Avinyós högst belägna vingård, en terrasserad vingård på 350 meters höjd, planterad 2003. Macabeo- och xarellodruvorna kommer från vingården Can Fontanals, som omger själva vineriet. Odlingen är ekologisk.
Musten fick jäsa på ståltank vid låg temperatur, 14 till 16 °C. Vinet klarnades genom sedimentering, dvs utan tillsats av klarningsmedel, och genomgick därefter kylstabilisering. Vinet är sedan kolsyrat genom charmatmetoden, dvs att det får en andra kolsyregivande jäsning på ståltank. Det buteljeras sedan helt torrt.
Drick vid ca 6 °C till tapas, fisk, skaldjur, ost, patéer eller bara som den är i glatt sällskap en solig sommardag!
Vinet är ekologiskt och veganskt.
Produktinformation
Utseende: Ljust gult, lite spritsig och lätt bubblande.
Doft: Doft av muscatdruva, gröna äpplen och grapefrukt.
Smak: Smaken är torr, frisk, fruktig, lite spritsig, med bra syra och toner av muscatdruva, gröna äpplen och citrus.
Vinous - 88 p