Rosé Sublim Brut (Nature)
Sublim är en frisk, fruktig och härlig rosécava gjord på 100 % pinot noir från läget La Fassina. Normalt sett gör Avinyó den här cavan som Brut, och den är etiketterad som Brut, men på min begäran är flaskorna som kommer till Sverige degorgerade utan dosage, och är alltså i realiteten Brut Nature.
Certifierad Cava de Guarda Superior från Valls d'Anoia Foix.
Vingården La Fassina har en jordmån med siltlera, och ett mikroklimat som ger lite högre årsnederbörd än Avinyós övriga lägen. Det ligger också väl skyddat mot de ibland ganska hårda ostliga vindarna som drar in från Medelhavet. Detta sammantaget gör att La Fassina lämpar sig mycket väl för pinot noir. Odlingen är ekologisk.
Efter ett 2020 som varit det regnigaste i mannaminne, skulle det här vända tvärt under 2021. Från december 2020 och fram till skörden i september 2021 kom det totalt 160 mm, som är extremt lite. Torkan tillsammans med ganska måttliga temperaturer gjorde att 2021 blev ett lättjobbat år i vingårdarna. Det var soligt och fint under blomningen, som blev närapå perfekt. I och med torkan befarades en liten skörd med allt för hög sockerhalt i druvorna, men detta besannades inte, och skörden blev stor och av hög kvalitet.
Musten fick jäsa på ståltank vid låg temperatur, 14 till 16 °C. Vinet klarnades genom sedimentering, dvs utan tillsats av klarningsmedel, och genomgick därefter kylstabilisering.
Tirage, buteljeringen tillsammans med jästen för den andra kolsyregivande jäsningen, gjordes i januari 2022. Aktuell batch som vi har i lager nu degorgerades i oktober 2024, efter drygt 2,5 år på jästfällningen, och degorgeringen görs för hand.
Servera gärna i tulpanglas vid ca 6-8 °C, som aperitif eller till fisk eller skaldjur.
Denna cava är ekologisk och vegansk.
Produktinformation
Utseende: Laxrosa färg med bra mousse.
Doft: Trevlig, fruktig doft med toner av hallon, rabarber och röda vinbär.
Smak: Torr, frisk och fruktig smak med bra syra och toner av hallon, rabarber och lite smultron och grapefrukt.