galleri/bild-2025-10-07-192032677

Château Cibon Cuvée Marius

Detta är Cibonnes toppcuvée, en rosé i samma stil som Cuvée Caroline, men med ytterligare en nivå av komplexitet och djup. Gjort på deras bästa druvor, och lagrat i två år på nya stora foudres. Det ger ett stort, fylligt och komplext vin som passar utmärkt med eleganta och smakrika rätter.

Vingården är planterad 1955 och ligger ca 800 meter från Medelhavet, högt på en sluttning i Massif des Maures, och jordmånen består av lerjord och skiffer. Tibouren är en tunnskalig druva som är känslig för röta och svampsjukdomar, och det här soliga och mycket blåsiga läget maximerar sannolikheten för friska och mogna druvor. Tibouren odlas som gobelet, dvs fristående buskar utan uppbindning, och odlingen är ekologisk.

Druvorna skördas lite senare än för Cuvée Caroline, och alltså med något högre mognad. De avstjälkas i sin helhet. Det görs ingen skalmaceration annan än den som sker under pressningen av druvorna, som tar ca fyra timmar. Efter pressningen dras musten direkt över på nya 2600-liters foudres där de får spontanjäsa på naturjästen. Faten är temperaturkontrollerade, och musten kyls ner för en långsam jäsning och optimal aromutveckling. Vinet får sedan vila på faten i två år, varav de första sex månaderna med regelbunden batonnage, därefter dras jästfällningen av.

Vinet genomgår inte någon klarning, men däremot en lätt filtrering. Notera den lilla detaljen att det är en rosé som kommer i brun flaska, eftersom det är ett vin som kommer att utvecklas väl med lagring i många år till.

Lufta gärna en stund i karaff, och servera i Bourgognekupor vid ca 12 °C till fisk, exempelvis lax med ostronsås eller till vitt kött som fläsk eller kyckling, gärna kyckling med murkelsås. Det passar också utmärkt med asiatiska rätter med mild till medelstark kryddning, som indisk lammcurry eller tom kha gai och liknande thailändska soppor och grytor.

Namnet Cuvée Marius är en hommage till Marius Roux, som grundade vineriet Clos Cibonne på 1930-talet, och som var den nuvarande vinmakaren Olivier Deforges mormors farfar.

Finns både på 750 ml och magnum.

Produktinformation

Kategori:
Rosévin
Producent:
Namn:
Château Cibon Cuvée Marius
Årgång:
2019/2020
Land:
Frankrike
Appellation:
Côtes de Provence
Druvsammansättning:
90 % tibouren, 10 % grenache
Alkoholhalt:
14 %
Storlek:
750 ml och 1500 ml
Förslutning:
Naturkork

Utseende: Vackert orange färg.

Doft: Stor fruktig doft med fatkaraktär och toner av jordgubbar, hallon, röda vinbär, rabarber och torkade rosor.

Smak: Rik och fyllig, fruktig, krämig smak med bra syra, fint integrerad fatkaraktär och toner av syltade jordgubbar, hallon, röda vinbär, rabarber och en liten aning smörkola.

2019

Wine Spectator - 93 p - "Not a poolside sipper, but rather a big-boned, seriously structured rosé that broods with smoky, savory, flinty power. Fruit isn't the point of this offering, which boasts incense, bergamot root, tobacco and spiced orange peel pulled together by grippy tannins and a saline coating. Graced by salted brioche, the finish goes on and on. Best from 2025 through 2035."

Decanter - 92 p - "The latest cuvée from Clos Cibonne, the only Provence estate allowed to make almost 100% Tibouren thanks to historical precedence. History inspired this wine, harking back to the time before the wine was bottled and was syphoned off from the barrel on demand. Unsurprisingly there are plenty of oak aromatics on the nose, palate and structure here, with notes of vanilla, dried apricots, jasmine tea, sour orange, opulent ripe fruit and saline mineral tension with notes of black tea. Despite age, this still has lots of youthful energy. Drink 2023-2035."

La Revue du Vin de France - 92 p - "Château Cibon vinifé en foudre et élevé 24 mois expose une boisé soutenu, mais une envergure superbe, un vin large et salivant, aux parfums zesté et poivre blanc et texture vineuse séduisante, on pourra encore patienter pour que le bois s'assouplisse."

In Vino - "Vackert laxfärgad. Aromatisk doft av röda bär som jordgubbar, röda vinbär, hallonkräm, tobak, vax. Stringent anslag av unga, röda bär med ung fruktsyra och visst klipp i tanninerna i en medelstor kropp med lång eftersmak."

2020

La Revue du Vin de France - 94 p - "L’authentique tibouren du Pradet fait le tour du monde grâce à la classe évidente, à la couleur du couchant, au volume exceptionnel du Château Cibon 2020, tibouren et grenache vinifiés et élevés en foudres à la salinité si particulière des terroirs de bord de Méditerranée. Le zeste du kumquat, les fleurs et les épices… Douceur séduisante."