galleri/bild-2025-10-07-011915769

Cuvée Caroline

Detta vin är till skillnad från Cibonnes övriga roséer lagrat på vanliga "små" fat på 300 liter, varav en fjärdedel nya, vilket ger ett stort, fylligt vin med rondör och kraft. Tänk på det här vinet som ett kärleksbarn avlat av en vit Bourgogne och en klassisk Provence-rosé...

Vingården ligger havsnära, högt på en sluttning i Massif des Maures, och jordmånen består av lerjord och skiffer. Tibouren är en tunnskalig druva som är känslig för röta och svampsjukdomar, och det här soliga och mycket blåsiga läget maximerar sannolikheten för friska och mogna druvor. Tibouren odlas som gobelet, dvs fristående buskar utan uppbindning, och odlingen är ekologisk.

Druvorna avstjälkas i sin helhet. Det görs ingen skalmaceration annan än den som sker under pressningen av druvorna, som tar ca fyra timmar. Musten kyls ner för att bevara syran och fräschören i vinet. Musten får initialt spontanjäsa på naturjästen på ståltank, men när jäsningen kommit igång och är stabil så dras musten över på 300-liters barriquer, varav en fjärdedel nya fat. Alkoholjäsningen tar ca en vecka, med regelbunden omrörning av jästen för optimal aromutveckling. Vinet får sedan vila på faten i tio månader.

Vinet genomgår inte någon klarning, men däremot en lätt filtrering. Notera den lilla detaljen att det är en rosé som kommer i brun flaska, eftersom det är ett vin som kommer att utvecklas väl med lagring i många år till.

Lufta gärna en stund i karaff, och servera i Bourgognekupor vid ca 12 °C till fisk, exempelvis lax med ostronsås eller till vitt kött som fläsk eller kyckling, gärna kyckling med murkelsås. Det passar också utmärkt med asiatiska rätter med mild till medelstark kryddning, som indisk lammcurry eller tom kha gai och liknande thailändska soppor och grytor.

Finns både på 750 ml och magnum.

Produktinformation

Kategori:
Rosévin
Producent:
Namn:
Cuvée Caroline
Årgång:
2022
Land:
Frankrike
Appellation:
Côtes de Provence
Druvsammansättning:
90 % tibouren, 10 % grenache
Alkoholhalt:
14,5 %
Storlek:
750 ml och 1500 ml
Förslutning:
DIAM5

Utseende: Orangerosa färg.

Doft: Fruktig doft med fatkaraktär och toner av rosor, jordgubbar, hallon, rabarber och apelsiner.

Smak: Härlig, generöst fruktig smak med fint integrerad fatkaraktär, bra syra och toner av apelsiner, jordgubbar, rabarber och örter.

Decanter - 93 p - "Tibouren, known for its soft, ripe fruit character, is given weight and structure by fermentation and ageing in demi-muid. Subtle hints of oak and ripe red fruit and floral aromas, on the palate there is abundant sweet strawberries and cherries, giving a silky richness, beautifully balanced by a fresh minerality and slightly textured acidity. Charming, ripe white peaches and roasted nuts emerge on the finish."

RobertParker.com - 93+ p - "A blend of 90 % Tibouren and 10 % Grenache matured in 300-liter barrels over 10 months, the 2022 Côtes de Provence Rosé Cuvée Prestige Caroline from Clos Cibonne possesses a deep, perfumed bouquet of vanilla pod, grapefruit, spices, garrigue and blood orange. Medium to full-bodied, enveloping and sappy, it’s perfectly balanced with a fleshy core of fruit for a rosé wine and a long, penetrating and iodine-tinged finish. This rosé from Provence has the structure to age beautifully."

DinVinguide - 95 p - "Detta mer än en rosé, det är ett vin - ett grand vin. Alltid pampigt, storslaget och en rosé med power. Smaken sätts av druvan tibouren och vi får ett flöde av torkade körsbär, röda vinbär, smultron, rosor, körsbärsblom och kryddiga aromer av apelsinskal, malört och nymald rosépeppar. Glimrande i vår och kommande år, så våga spara."

In Vino - 16 p - Mer än prisvärt - "Svagt aprikosfärgat. Nyanserad doft av småcitrus, mandel, torkad aprikos, torkade örter och sandelträ. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, fint koncentrerad smak av småcitrus, stenfrukt och mogna röda bär samt torkade örter. Komplex finish med elegant karaktär. Matvänlig finsmakarrosé."

La Revue du Vin de France - 93 p - "Ha ce tibouren, il ne faut surtout pas passer à côté. Certes il donne du fil à retordre aux vignerons, de fait il a quasi disparu de la zone provençale, mais à la faveur d'un désir de diversité, il revient en honneur de sainteté. Au Clos Cibonne, il n'a jamais été renié et compose 90% de ce rosé unique sapide à souhait et pourtant d'un volume superbe à la pointe d'une épice douce curry, curcuma, qu'importe, l'essentiel est qu'il soit différent et surtout qu'il vieillisse."