Cuvée Tradition
Det här är en komplex, nyanserad och härlig rosé som går sin egen väg och bryter helt mot alla rådande ideal för roséviner från Provence. Gjort på huvudsakligen tibouren och lagrat i ett år sous voile.
Vingården ligger havsnära, högt på en sluttning i Massif des Maures, och jordmånen består av lerjord och skiffer. Tibouren är en tunnskalig druva som är känslig för röta och svampsjukdomar, och det här soliga och mycket blåsiga läget maximerar sannolikheten för friska och mogna druvor. Tibouren odlas som gobelet, dvs fristående buskar utan uppbindning, och odlingen är ekologisk.
Druvorna avstjälkas i sin helhet. Det görs ingen skalmaceration annan än den som sker under pressningen av druvorna, som tar ca fyra timmar. Musten kyls ner för att bevara syran och fräschören i vinet, och den får sedan spontanjäsa på naturjästen på ståltank. Jäsningen tar ca tio dagar, och vinet dras sedan över på 90 år gamla 5000 liters foudres där det får vila i ett år. Faten toppas inte upp, och det bildas ett lager av fleurette, ett tunt florlager, som vid lagring av exempelvis sherry.
Vinet genomgår inte någon klarning, men däremot en lätt filtrering. Notera den lilla detaljen att det är en rosé som kommer i brun flaska, eftersom det är ett vin som kommer att utvecklas väl med lagring i många år till.
Servera gärna i Bourgognekupor vid ca 12 °C till fisk och skaldjur. Det passar också fantastiskt bra med asiatiska rätter med mild till medelstark kryddning, som indisk lammcurry eller tom kha gai och liknande thailändska soppor och grytor.
Produktinformation
Utseende: Vacker orangerosa färg.
Doft: Något utvecklad, lätt nötig doft med toner av örter, hasselnötter, röda vinbär, blodgrape och torkade rosor.
Smak: Smaken är frisk och fräsch, medelfyllig, med fin syra och toner av örter, röda vinbär och blodgrape, med lång eftersmak.
Le Figaro - 92,5 p - "Nez floral, mais pas invasif, qui développe une jolie partition agrumée : citronnelle, écorce d'orange confite, pomélo… La bouche est vineuse, traçante, avec de la gourmandise, notamment avec de l'abricot."
La Revue du Vin de France - 91 p