galleri/bild-2025-10-23-235228467

Banyuls Cuvée Léon Parcé

Cuvée Léon Parcé är ett stort och smakrikt sött rött dessertvin gjort på huvudsakligen grenache i den stil som man i Banyuls kallar för rimage, dvs en fruktdriven stil (jfr vintage port).

Skillnaden mellan Cuvée Thérèse Reig och Cuvée Léon Parce är dels att man använder druvor från producentens äldsta stockar, dvs den bästa råvaran, till Léon, men framför allt också att Léon är lagrad i ett år på fat, medan Thérèse enbart är lagrad på ståltank, inga fat. Det gör att Léon har ett lite mer komplext och kryddigare uttryck än Thérèse.

Druvorna avstjälkas i sin helhet, och musten får spontanjäsa på naturjästen. Efter fyra dagar, när alkoholhalten är uppe i 5-6 %, tillsätts neutral 96 %-ig druvsprit vilket höjer alkoholhalten till 18 %, och gör att nedbrytningen av druvsockret till alkohol stannar av, det som på franskt vinmakarlingo kallas muté sur grains.

Musten får dock fortsätta att skalmacerera, i ca tre veckor totalt, för att extrahera färg och tanniner. Vinet lagras sedan på fat i drygt ett år, varav inga nya fat.

Restsötman är 90 g/l.

Drick gärna svalt, vid ca 12 °C, till chokladefterrätter, efterrätter med bär som t.ex. en blåbärskaka, med fikon, men även med brässerad foie gras, eller till mögelostar, gärna på getmjölk.

Gott redan nu, men kommer också att utvecklas fint i minst tjugo år framöver!

Produktinformation

Kategori:
Dessertvin
Namn:
Banyuls Cuvée Léon Parcé
Årgång:
2023
Land:
Frankrike
Appellation:
Banyuls
Druvsammansättning:
90 % grenache, 10 % carignan
Alkoholhalt:
18 %
Storlek:
500 ml
Förslutning:
Naturkork

Utseende: Tät, djupt rubinröd färg med röd kant.

Doft: Angenäm fruktig och lite kryddig doft av röda och mörka bär och toner av björnbär, hallonsylt, blåbär och lite kryddor.

Smak: Härlig, fyllig och fruktig balanserad smak med tydligt tanningrepp, bra syra och toner av röda och mörka bär, körsbär, björnbär och blåbär, med ett långt slut.