Banyuls Cuvée Pierre Rapidel
Cuvée Pierre Rapidel är ett sött rött Banyuls-vin i tawny-stil, dvs med lång oxidativ lagring. Gjort på huvudsakligen grenache och lagrat i över sex år på fat som inte toppas upp, så att vinet utsätts för kontakt med syre.
Druvorna avstjälkas i sin helhet, och musten får spontanjäsa på naturjästen. Efter fyra dagar, när alkoholhalten är uppe i 5-6 %, tillsätts neutral 96 %-ig druvsprit vilket höjer alkoholhalten till 18 %, och gör att nedbrytningen av druvsockret till alkohol stannar av, det som på franskt vinmakarlingo kallas muté sur grains.
Musten får dock fortsätta att skalmacerera, i ca tre veckor totalt, för att extrahera färg och tanniner. Vinet dras därefter över på fat som inte toppas upp helt, så att vinet alltså är i kontakt med syre under lagringen. Så får vinet vila i över sex år.
Restsötman är 90 g/l.
Drick gärna svalt, vid ca 12 °C, till chokladefterrätter, crème brulée eller andra efterrätter med kola eller karamelliserade toner, efterrätter med nötter, eller till lagrad comté.
Produktinformation
Utseende: Läderbrun färg med dito kant.
Doft: Doft med toner av muscovadosocker, fikon och katrinplommon.
Smak: Söt, fyllig, balanserad smak med fin torkad frukt och toner av fikon, dadlar och muscovadosocker.
La Revue du Vin de France - 92 p