S:ta María de la Piscina Gran Reserva
Det här är verkligen en skolboksmässigt klassisk Rioja Gran Reserva, ett vin med stor frukt, tydlig fatkaraktär och begynnande mognad.
Det är 100 % tempranillo, handskördade druvor från mer än 30 år gamla stockar, uteslutande från Ábalos och San Vicente de la Sonsierra, Riojas kanske allra bästa terroir, på 560 till 630 meters höjd över havet, med en jordmån bestående av kalkrika lerjordar.
Druvorna avstjälkas i sin helhet, och får jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar, där det även genomgår malolaktisk jäsning. Därefter dras det över på 225-litersfat, 50/50 fat av fransk och amerikansk ek, där det får vila på fat i två år i den svala källaren. Efter fatlagringen dras vinet tillbaka på ståltank där det får vila i två månader för att på så vis klarnas skonsamt genom sedimentering. Det filtreras sedan lätt, och buteljeras därefter. Det får sedan vila ytterligare minst tre år på flaska, enligt regelverket för Rioja, men i praktiken ofta längre än så.
Servera gärna i Bordeauxkupor vid ca 18 °C till rätter med lamm, nöt eller vilt, eller till lagrade hårdostar som Västerbottensost, manchego, eller liknande.
Produktinformation
Utseende: Tät, djupt röd färg med röd kant.
Doft: Stor, komplex och fint utvecklad doft med toner av mörka körsbär, katrinplommon, kryddor, vanilj, lite choklad och tobak och en aning läder.
Smak: Generös, fint utvecklad smak, medelfyllig, komplex och nyanserad, med sandiga tanniner, bra syra och toner av körsbär, plommon, kryddor och drag av choklad, tobak och vanilj.
Jeb Dunnuck - 94 p - "Lastly, the 2016 Gran Reserva is gorgeous, offering a pure cassis, leather, leafy herb, and graphite-driven perfume as well as a rounded, layered, seamless style on the palate that offers tons to love. It's still structured and will evolve for another 15-20 years with ease."
Wine Enthusiast - 94 p - "Inky ruby to the eye, this wine has a bouquet of black cherry, cassis, thyme and lavender. It is spicy at first sip, with plush tannins and flavors of anisette, clove, fruits of the wood and chocolate with a touch of mint. As tannins and spice peel away, brighter fruit notes appear on the palate and head into the enduring finish."
James Suckling - 93 p - "Complex nose with a creamy overlay of walnuts, pine needles and sweet spices on top of the black cherries and blackberries. Full-bodied and intense with powerful, compact tannin that wraps up the fleshy black fruit. Quite long and tight. Better after 2024."
Wine Spectator - 92 p - "Dark but fresh, with graphite and milled pepper notes winding through fruit flavors of black plum reduction, blackberry and black currant underscored by a streak of tar and mineral. The rich, herb- and spice-laced profile of this medium- to full-bodied red is finely meshed with lightly chalky tannins."
Decanter - 90 p - "Plummy, dark fruits, with cedar and spice aromas. Rich and juicy on the palate, it’s balanced and open with lots of fruit. Black pepper on the finish. Drink 2023 to 2036."
Guía Peñín - 92 p - "Dark-red cherry colour with garnet rim. Aroma has notes of ripe fruit, fruit preserve, aged wood nuances, tobacco and sweet spices. Taste is spicy with round tannins and long aftertaste."